In een ideale wereld kan u alles met één type kabel verbinden. We zijn bijna daar want USB-C is aan een flinke opmars bezig. 

USB-C is een multifunctionele USB-aansluiting met een omkeerbaar stekkertje. USB-C is geschikt voor meerdere protocollen, zoals Thunderbolt 3, Display Port en Power Delivery. Dit betekent dat u ook videosignaal overbrengt én tegelijkertijd uw laptop oplaadt. Maar wat houdt dit nu allemaal precies in? 

FONKELNIEUW

Vergeleken met de rest, is USB-C nog een fonkelnieuwe aansluiting. De standaard werd gefinaliseerd in 2014, samen met de USB 3.1-specificatie. Na tientallen jaren kreeg de USB-stekker er een alternatief bij. De stekker is omkeerbaar en bevat 24 pinnen binnenin, wat de kabel toekomstbestendig moeten maken. USB-C is ook heel klein, niet onbelangrijk in een wereld met steeds dunnere toestellen op de markt.

OMKEERBARE STEKKER

De USB-C-aansluiting is qua formaat net zo klein als een micro usb-aansluiting die veel smartphones en tablets met Android gebruiken. Echter is de USB-C-connector omkeerbaar, waardoor het niet uitmaakt hoe u de stekker in de poort steekt. Hij past altijd en dat is natuurlijk een uitkomst voor degenen die in het donker hun stekkertje verkeerd in de poort van hun telefoon proberen te steken. En laten we eerlijk zijn, bij wie gebeurt dit niet?

USB PROTOCOL

Over één USB-C-stekker kunnen verschillende protocollen gaan, zoals een usb-, HDMI of DisplayPort protocol. Het usb protocol kan verschillende versies hebben. Van oud naar nieuw zijn dat 2.0, 3.0 en 3.1. Het verschil tussen deze versies is de snelheid waarmee gegevens worden overgezet. Voor usb 2.0 is dat 480 Mbps, voor usb 3.0 is dat 5 Gbps en met usb 3.1 zet je 10 gigabit per seconde over.

DISPLAYPORT (DP)

Steeds meer randapparatuur omarmt USB-C, waaronder ook monitoren en docking stations. Maar waarom precies? In USB-C zit DP-technologie ingebouwd. De laadkabel van uw smartphone kan ook perfect beeld en geluid doorsturen. Dat betekent dat een laptop of desktop met een USB-C-aansluiting beeld en geluid kan doorsturen naar een monitor.

USB-C IS KLAAR VOOR 4K, HDR EN ZELFS 5K

Omdat de DP-standaard wordt gehanteerd, hoet u zich ook geen zorgen meer te maken of uw laptop wel een 4K-signaal aan 60 Hz kan versturen. USB-C is klaar voor 4K, HDR en zelfs 5K, al moet voor die laatste ook je grafische kaart en Intel-chip klaar zijn.

MEER DAN SIGNALEN DOORGEVEN

Extra handig: USB-C ondersteunt ook laden, zo laadt het vandaag al uw smartphone op. Een USB-C aansluiting kan tot 100 watt aan stroom leveren. Het beperkt zich niet enkel tot 5V, wat smartphones nodig hebben, maar kan tot 20V aanleveren. Dat is genoeg om laptops te laden. Resultaat: met één kabel heeft u beeld op uw monitor en kan u uw laptop of smartphone opladen.

CLICKSHARE en USB-C

Wist je dat Barco reeds pro-actief reageerde op USB-C en deze reeds beschikbaar heeft gemaakt op de buttons? Concreet kan je buttons bestellen die deze type connector hebben of natuurlijk kunnen er ook omzetstukjes zoals deze van Vision gebruikt worden.